Marka Tescil Başvurusunu Kimler Gerçekleştirebilmektedir?

Marka tescil, markanın ayırt edilmesini ve farklılık arz etmesini sağlayan bir markaya legal yollardan da korunması vasıtasıyla kavuşma şeklidir. Ankara marka tescil, ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu eliyle yürütülmektedir. Tüm başvurular bu kuruma yapılıp başvuru sonuçları söz konusu kurum tarafından yaklaşık olarak 10-12 aylık süreç sonunda açıklanmaktadır. Markanın tescil sürecinden önce iyi bir araştırma ve inceleme yapılması, tamamen özgün bir marka oluşturabilmek için gerekli mesainin ve emeğin harcanması gerekmektedir. Böylelikle marka konusunda yapılan başvurunun incelenmesi esnasındaki olumsuz durumlar kolaylıkla bertaraf edilebilir.

Ankara marka tescil ettirilirken, markayla birlikte kullanılan slogan, amblem veya herhangi bir anlamı olan işaretler de ücretsiz bir şekilde tescil ettirilebilmektedir. Marka, ailedeki herhangi bir birey adına ya da şirket adına tescil edilebilmektedir.

Marka Tescil Başvurusunu Kimler Gerçekleştirebilmektedir?

Marka tescil başvuru sürecinin kimler tarafından ne şekilde yürütülebileceğine dair esaslar şunlardır:

  • Marka tescil başvurusu yapılırken Türk Patent ve Marka Kurumu başvuranın kim olduğuyla ilgilenmemektedir. Bu durum, marka tescilini bir şahsın yapmasına engel bir durumun olmadığını ortaya koymaktadır. Müracaat yapılırken kimlik numarasını belirten bir kimlik taşımak yeterli olmaktadır.
  • Marka, birden fazla kişi adına veya şirket ya da firma adına tescil ettirilebilir. Marka tescili yapılan şahıs tarafından devredilebilmekte, satılabilmekte, marka için lisans anlaşması yapılabilmekte ve franchise olarak kiralanabilmektedir.
  • Tescil edilecek markanın açık ve anlaşılabilir olması mühimdir. Markanın kesinlikle daha önce tescil edilmiş veya ünü kamuoyuna mal olmuş bir markayla benzerlik taşımaması gerekmektedir. Bu konuya marka inceleme ve araştırma aşamasında gerekli hassasiyet gösterildiği takdirde özgün bir marka ortaya konulur.
  • Marka tescil ettirildiğinden itibaren 5 yıl içerisinde mutlaka kullanılmak zorundadır. Ankara marka tescil 10 yıllık koruma sağlasa dahi tescil ettirilen marka ilk 5 yıl içinde mutlaka kullanılmak durumundadır. Bu 10 yıllık süre bitiminde markanın düşmemesi için sürenin dolmasına 6 ay kalamarka yenileme işlemenin yapılması gerekir.

Görüldüğü üzere Ankara marka tescil, kapsamlı ve uzmanlık isteyen bir araştırma ve etkin iş takibi gerektirmektedir. Alanında yetkin personeliyle firmamızdan alacağınız hizmet doğrultusunda memnun kalacağınızdan ve piyasada adından sıkça söz edilen bir markaya kavuşacağınızdan eminiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir